Вівторок, 23.04.2024, 07:15
Вітаю Вас Гость | RSS

Офіційний сайт Заставнівської гімназії Чернівецької області

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Листопад » 7 » «О, возвелич усіх нас знову, як світоч, будь нам, рідна мово!»
12:51
«О, возвелич усіх нас знову, як світоч, будь нам, рідна мово!»

Наше слово почалося з писемності. Воно набрало сили на пергаментах Нестора Літописця, відшліфувалося у творах Григорія Сковороди, вдосконалилося під пером Івана Котляревського, Тараса Шевченка.

День української писемності та мови у Заставнівській гімназії вшанували проведенням урочистої лінійки, на яку з прадавнини завітали великі просвітителі слов’ян – Кирило і Мефодій (гімназисти І.Орлецький, В.Остапович).  

«Вивчайте мову українську – дзвінкоголосу, ніжну, чарівну…» - закликала всіх присутніх її величність Мова (гімназистка М.Бойчук). «Ми отримали у спадок сучасну українську літературну мову. Наше завдання - берегти цей неоціненний дар, примножувати його, не засмічувати чужими і грубими словами, не забувати, щиро любити» - наголосив ведучий І.Дрига.

Короткий календар нашого відродження - не зрівняти, звичайно,  з нескінченно довгим Скорботним календарем нашої пам'яті, проте ми сподіваємось, що ці дати стануть ознакою справжнього оновлення, а не падіння.

Слова любові до рідної мови мали нагоду сказати О.Бойчук, А.Цуркан, О.Незвиська, Н.Ковалик, В.Зварич, Д.Штефаніца, О.Гнідан, В.Лейко, Я.Маруняк, Д.Мартинюк. Щиро і трепетно прочитала уривок з поезії Т.Шевченка «Якби ви знали паничі…» Х.Фальоса. Пісню про Берегиню нашого роду під гучні оплески школярів та педагогів виконали К.Гладюк та М.Пужняк.

Організатор свята, вчитель української мови та літератури Зубик Н.М. звернулася до усіх присутніх із проханням не просто любити та поважати мову наших предків, а й поповнювати свій словниковий запас, слідкувати за чистотою власного мовлення. Доповнювала захід виставка літератури до Дня писемності, зібрана бібліотекарем М.Бойчук. Захід супроводжувався переглядом презентації «Наша мова солов’їна…», яку майстерно підготувала керівник гуртків О.Ралик. Урочистості, неповторного колориту святу надало змістовне оформлення, над яким майстерно працювали керівники гуртків Г.Цуркан та Т.Палагнюк.

Переглядів: 696 | Додав: Асенька | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Поточний час в Чернівці
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Архів записів

Підтримка сайту - Баланецький Віктор Петрович © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz